Uiterlijk 31 december 2021 moeten gemeenten bereikbaar zijn via IPv6
Alle overheidsinstellingen moeten vanaf 31 december 2021 bereikbaar zijn via IPv6 (Internet Protocol versie 6) voor website en e-mail. Sinds april 2020 is dit een overheidsbrede afspraak.
Wat is het verschil?
Op dit moment maakt bijna iedereen gebruik van IPv4. IPv4 is de eerste versie van IP adressen wat in gebruik werd genomen. Deze reeks met cijfers wordt gebruikt om apparaten te herkennen binnen een netwerk. IPv4 is ongeveer goed voor 4,3 miljard unieke adressen. Vanwege tekort aan adressen, is IPv6 in het leven geroepen.
Een voorbeeld van een IPv4 adres is: 127.0.0.1.
IPv6 is de opvolger van IPv4. Via IPv6 zijn alle tekortkomingen en beperkingen van IPv4 verholpen. IPv6 is goed voor 240 sextiljoen adressen.
2a00:1450:400c:c05::5e
Online bereikbaarheid met Ipv6
Wanneer jij website en e-mail bereikbaar zijn via IPv6, houd je toegang tot websites die werken met IPv6. Let op! Gemeenten die niet overgaan naar IPv6 zijn in de toekomst mogelijk niet bereikbaar voor gebruikers die IPv6 gebruiken. Denk hierbij aan de bereikbaarheid van de website en het versturen en ontvangen van mail.
IPv6 is nodig voor groei van het internet
Om een verbinding te maken met het internet is een IP-adres een vereiste. In het huidige Internet adresprotocol versie 4 (IPv4) is de voorraad IP-adressen op, waardoor een nieuw IPv4 adres aanvragen niet meer mogelijk is. Met IPv6 komt er een groot aantal IP-adressen bij en wordt deze schaarste opgelost.
Wil je weten wat dappr voor je kan betekenen? Stuur dan een mail naar support@dappr.nl.
dappr.doen
dappr.gemaakt
dappr.nieuws
Moed, lef en inspiratie vind je vaak in kleine, alledaagse dingen. We delen ze graag met je. Dit gebeurt er in de wereld van merk, marketing en online.